Cum evaluăm portofoliile fotografilor de nuntă?

Sunt sigur că, în căutarea fotografului de nuntă „perfect”, ați vizionat deja o mulțime de portofolii. Probabil că, proporțional cu numărul de fotografii vizionate, au crescut și nedumeririle voastre. Acest articol își propune să vă ajute să faceți ordine în căutările voastre și să alegeți cu încredere un portofoliu (și un fotograf) care să fie cât mai aproape de nevoile voastre.

1.Stabiliți care sunt așteptările voastre de la fotografia de nuntă.

Înainte să vizualizați portofoliile, cel mai bine este să vă decideți care sunt așteptările voastre legate de fotografiile de nuntă. Doriți ca fotografiile voastre să arate nunta așa cum s-a desfășurat, fără ca fotograful să intervină (în afară de o eventuală sesiune foto stabilită) (vezi articol fotojurnalism) sau vreți ca fotograful să comunice cu voi pe tot parcursul nunții, să vă aranjeze și să vă sugereze anumite poziții, să pună accentul mai mult pe sesiunile de fotografii aranjate, înainte, în timpul sau după nuntă (stilul portretistic)?

SFAT: Gândiți-vă ce ați dori să regăsiți în fotografiile voastre de nuntă când o să le revedeți peste 5 ani, peste 10 sau peste 30 de ani.

amintirile de la nunta de peste ani

INFO:Ce însemnă că fotograful nu intervine în desfășurarea nunții?
Înseamnă ca fotograful o să surprindă emoția, bucuria, neprevăzutul și tot ceea ce se întâmplă în mod natural, fără să influențeze direct sau indirect evenimentele care se desfășoară.

2.Identificarea stilului vizualizând fotografiile din portofoliu.

SFAT: Nu vă încredeți mereu în ceea ce scrie fotograful pe site. E posibil ca fotografiile să spună o altă poveste decât descrierea de pe site.

Fotografii arată de obicei două tipuri de portofoliu: cel format din cele mai bune fotografii realizate până în prezent și portofoliul cu imagini realizate la un singur eveniment. Ambele sunt importante pentru voi.

În portofoliul cu cele mai bune fotografii ar trebui să vedeți imagini unice, ceva care să-l separe de restul fotografilor și să-i definească stilul. Tot aici, fotograful are șansa să demonstreze că poate să facă niște fotografii extraordinare atunci când i se oferă ocazia. Aproximați în procente câte fotografii sunt realizate fără intervenția fotografului și câte sunt realizate la sesiuni foto sau cu intervenția lui.

INFO: Cum puteți identifica fotografiile în care a intervenit autorul?

Pentru că în România nunțile sunt destul de rar organizate în detaliu de un coordonator, ocaziile de a obține cadre aranjate se rezumă la momentul pregătirilor și la sesiunile foto. Fotografiile de la sesiuni le identificați ușor: sunt realizate în locuri speciale și nu în decorul obișnuit al nunții, iar mirii sunt așezați în poziții care trădează intervenția fotografului. De asemenea, dacă în fotografiile de la pregătiri mireasa sau mirele au poziții neobișnuite, în contrast cu desfășurarea normală a evenimentelor, este foarte posibil ca acele cadre să fie aranjate.

În portofoliul care conține fotografiile de la un singur eveniment, cel mai important este să vedeți imagini de la toate momentele nunții. Este imposibil ca un fotograf să facă 300 de fotografii extraordinare la o nuntă. Majoritatea fotografilor din alte domenii muncesc chiar și un an pentru a obține 50 de fotografii demne de pus în portofoliu.

Ceea ce vă interesează pe voi este consecvența. Fotograful trebuie să vă prezinte în medie cam 100 de fotografii, care să aibă o calitate asemănătoare (calitatea momentelor surprinse, tehnica, prelucrarea etc) și din care să puteți desprinde povestea nuntii. Bineînțeles că un fotograf bun va realiza la fiecare eveniment câteva fotografii foarte bune, care se desprind de restul imaginilor, dar acest lucru trebuie privit ca o confirmare a calităților lui.

copii la nunta

SFAT: Majoritatea fotografiilor au bloguri unde de obicei își expun fotografii de la ultimele evenimente. Acesta este un foarte bun mod de a determina ce fel de fotografii sunt importante pentru fotograful respectiv, care este stilul lui și pe ce pune accentul la o nuntă. Atenție, la o eventuală întâlnire cu fotograful, calitatea fotografiilor pe care le vedeți de la un întreg eveniment (150-300 fotografii) ar trebui să fie comparabilă cu cele vizionate pe blog sau pe site.

3.Decizia finală

Pentru a lua o decizie, trebuie să luați în considerare și alți factori, cum ar fi disponibilitatea fotografului pentru data care vă interesează, prețul raportat la ceea ce oferă, personalitatea lui (pentru asta vă sfătuiesc să vă întâlniți cu toți fotografii ale căror portofolii decideți că se potrivesc cerințelor voastre) şi probabil acel “je ne sais quoi” care vă leagă de anumite fotografii.

SFAT: Aveţi grijă la ofertele de preţ. Mai mult şi mai ieftin înseamnă mereu calitate proastă. Degeaba ai 2000 de fotografii de la nunta ta dacă în ele nu vei găsi esenţialul. Dacă vrei 2000 de fotografii strânge toate fotografiile invitaţilor şi sigur o să ieşi mult mai ieftin :) .

pregatire de nunta

SFAT: Atenție la site-urile pe care se găsesc fotografiile mai multor fotografi (cum sunt cele ale agențiilor sau ale firmelor cu mai mulți angajați). Asigurați-vă prin contract fotograful care va fotografia nunta și aveți grijă să vizionați portofoliul lui, nu o compilație a tuturor fotografilor.

SFAT: Dacă doriți ca fotograful principal să mai aducă încă un fotograf, vizionați și portofoliul acestuia și discutați în prealabil cu cel dintâi rolul fotografului secundar.

În final, vă sfătuiesc să vizionați cât mai multe portofolii online, să căutați opinii despre fotografii care vă interesează și să le evaluați obiectiv, să faceți o listă cu 3-4 fotografi și să vă întâlniți cu toți (chiar dacă nu se încadrează în bugetul dumneavoastră, puteți obține informații valoroase în timpul întâlnirii).

Comentarii

 1. iulia spis

  interesant…deosebit de restul comun…apreciez profesionalismul…mi-a placut…as vrea sa va cunosc.desi nu sunt fotograf,lucrez si eu cu diversi fotografi la realizarea unor albume digitale…si stiu ce zic…poate imi dati un semn…zile bune,iulia spis

  19 Ian 2010 / 13:39

 2. Subliniez si eu necesitatea de a te asigura ca fotograful cu care porti discutia (si semnezi contractul) va fi persoana care va imortaliza nunta. Se intampla, mai ales in “provincia” mea. :)

  2 Feb 2010 / 01:18

 3. “Dacă vrei 2000 de fotografii strânge toate fotografiile invitaţilor şi sigur o să ieşi mult mai ieftin ” – absolut de acord! Eu numesc asta “fotografie la kilogram” – nu inseamna ca nu poti ajunge sa faci (chiar des) atatea fotografii, dar sa promiti un numar fix de cadre ca si fotograf inseamna sa iti propui sa te ocupi de “numarat”, mai mult decat de fotografie!

  4 Feb 2010 / 22:09

 4. foarte bun articolul, Adrian.
  Sunt de acord cu cele spuse , din pacate multi dintre miri pun alegerea fotografului pe ultimul loc

  9 Mar 2010 / 13:36

 5. Util articolul, chiar si pentru un fotograf aflat la inceput de drum.

  3 Oct 2010 / 22:51

Lasă o vorbă
©omiedecuvinte.ro 2010. Toate drepturile rezervate

Go away!