Fotojurnalism de nuntă

Să zicem că sunteţi un cuplu ce urmează să se căsătorească şi sunteţi în căutarea unui fotograf pentru nuntă. Dacă veţi începe să vă documentaţi puţin despre fotografia de nuntă veți fi bombardaţi de o mulţime de termeni ca: fotojurnalism, portretistică, fotografii artistice, Love story, Trash The Dress, povestea nunţii, sesiune foto indoor etc. Toate aceste cuvinte vor crea, cu siguranță, multă confuzie, de vreme ce unii fotografi le folosesc fără ca ele să aibă vreo legătură cu ce fac ei de fapt.

Fotojurnalismul este genul fotografic în cadrul căruia fotograful relatează în imagini un eveniment fără a se implica în desfășurarea lui. Un fotojurnalist va documenta nunta așa cum a avut loc, căutând să surprindă cât mai bine momentele-cheie, detaliile importante și oamenii implicați, fără a interveni sau a dirija în vreun fel întâmplările. El este, dacă vreți, un observator care surprinde în imagini sugestive esența zilei.

Când mă gândesc la fotojurnalismul de nuntă, mă imaginez cu aparatul la ochi, cu degetul ușor încordat pe declanșator, cu respirația înghețată, pregătit să surprind o emoție, un zâmbet, o lacrimă, o privire, o îmbrățișare, primul sărut ”oficial”, veselia, agitația și inefabilul zilei. Încerc să-mi fac prezența cât mai puțin vizibilă, atât în timpul evenimentului, cât și în fotografiile rezultate. Vreau imaginile mele să arate oamenii în momentele lor naturale, ca și cum nu aș fi acolo sau ca și cum aș fi unul dintre ei, a cărui prezență nu schimbă cu nimic desfășurarea acțiunii. De multe ori sunt în mijlocul acțiunii, la un metru de subiect și totuși invizibil. Fotografiile rezultate ilustrează momente unice, reale și pline de semnificație.

Totuși, fotojurnalismul nu înseamnă să declanșezi fără noimă, fotografiind tot ce-ți iese în fața ochilor. Fotojurnalismul înseamnă să creezi un fir epic în relatarea evenimentului, să știi ce anume și când să fotografiezi. Uneori trebuie să prevezi momentele și să fii la locul potrivit cu aparatul pregătit pentru a declanșa. Alteori se petrec lucruri surprinzătoare și viteza ta de reacție face diferența între surprinderea și ratarea momentului, între o fotografie extraordinară și un cadru banal.

sarut parintesc la nunta

Contează foarte mult și ce este fotografiat. Oricine poate spune că este fotojurnalist arătând câteva instantanee sau fotografii neregizate. Dar acest gen fotografic constă în calitatea momentului surprins și în valorile umane ce se regăsesc într-o imagine. Fotografiile cu oamenii în timp ce mănâncă sau portretele realizate de la distanţă cu personaje ce se uită “în gol” nu sunt momente fotojurnalistice.

În paralel cu fotojurnalismul a evoluat și portretistica. Portretiştii nu se mai rezumă la fotografii în studio, cum era în trecut, ci le realizează în locație (înăuntru și afară) și fac sesiuni speciale înainte sau după nuntă, în care mirii sunt relaxați și cadrele atent compuse. Mulţi miri se referă la aceste fotografii ca fiind cele “artistice”. În multe cazuri, acea sesiune foto se face în altă zi, după nuntă, pentru a găsi o locație deosebită și pentru a realiza fotografii mai bune. Cadrele obţinute pot fi spectaculoase din punct de vedere estetic şi comparabile cu cele de pe coperţile revistelor de modă. Posibilităţile creative sunt multiple, deoarece nu mai există grija că se murdăreşte rochia sau că nu mai este timp şi “trebuie să ajungem la biserică”.

Cred că majoritatea fotografilor de nuntă se află, ca stil, undeva între fotojurnalism și portretistică. Fotojurnaliștii vor realiza și o sesiune de fotografii regizate, iar portretiștii vor surprinde, cu siguranță, și momente neregizate pe parcursul evenimentului. Diferența vine din stilul pe care se pune accentul. Fotojurnaliștii prețuiesc fotografiile cu momente reale, încercând să spună în mod obiectiv povestea evenimentului, în timp ce portretiștii se bazează pe o sesiune foto reușită, pe fotografii ”de revistă”.

Fotojurnalismul a devenit popular și, ca orice lucru la modă, tinde să fie folosit de dragul marketingului. Diferența între un fotojurnalist şi un fotograf ce doar se pretinde a fi fotojurnalist nu stă în ceea ce scrie pe site, pentru că foarte mulți includ acest termen și/sau derivatele lui în titlul paginii sau în descrierea siteului. De multe ori am văzut contradicții hilare între ceea ce scrie pe site și imaginile prezentate, care ilustrează exact opusul ”convingerilor” autorului. Diferenţa o putem face privind atent portofoliul (şi vă recomand să citiţi articolul “Cum privim un portofoliu”, pentru mai multe detalii.)

emotie la nunta

Aș spune că fotojurnalismul li se potrivește celor care îşi doresc fotografii ce nu se vor demoda peste ani, pentru că surprind un moment real din viaţă, iar emoţiile, îmbrăţişările, sentimentele, bucuriile nu se demodează niciodată. În schimb, portetristica li se potriveşte celor care iubesc să pozeze, îşi imaginează albumul foto ca pe o revistă de modă și visează la fotografii cu ei doi într-un cadru romantic sau mergând desculţi pe plajă. Li se potriveşte celor care sunt în ton cu moda şi sunt încântaţi de ceea ce se poartă acum.

Date fiind diferențele fundamentale dintre aceste două stiluri fotografice, este foarte important ca mai întâi să decideți care vi se potrivește și apoi să începeți căutarea unui fotograf pentru nunta voastră având acest criteriu în minte.

Comentarii

 1. constantin aciobanitei

  Admirabila initiativa. Nu ma mai satur de privit si de citit, de recitit si de reprivit.

  19 Ian 2010 / 19:24

 2. Aurel Virlan

  Felicit initiativa!
  Intradevar fotojurnalismul de nunta presupune instantaneul ca gen fotografic, gen in care discretia este una din calitatile potrivite unui fotograf.
  Exista si portret fotojurnalistic desigur, dar acel portret surprins in oricare din momentele unei nunti.

  20 Ian 2010 / 10:07

 3. Cosmin Gheorghiţă

  Felicitări domnilor. Nu mă mai satur de citit/recitit/rerecitit micul dvs colţ de Rai din omiedecuvinte. Consider că este o iniţiativă absolut admirabilă de a face să se întâlnească visele, doleanţele şi nevoile viitorilor miri cu dorinţa noastră sinceră de a face ceva frumos, de vis din nunta lor.
  Mulţumesc pentru aranjarea în mod organizat şi coerent a multor dintre ideile, doleanţele şi (de ce nu?) visele care-mi zumzăie prin cap de muuultă vreme :)

  PS Pt Aurel Vârlan: felicitări pentru imaginea superbă cu Tina ( “Primul popas” parcă) cu care aţi câştigat anul acesta Locul I la AAFR la secţiunea Fotojurnalism de nuntă. :)

  8 Feb 2010 / 23:16

 4. Un site minunat!!!ca mai pot spune decat:felicitari!!!

  10 Feb 2010 / 00:42

 5. mihai mitrea

  Intradevar esenta fotojurnalismului a fost foarte bine pusa in lumina in acest site
  FELICITARI

  5 Apr 2010 / 22:27

Lasă o vorbă
©omiedecuvinte.ro 2010. Toate drepturile rezervate

Go away!