Mai bine, mai repede, mai ieftin – cum să-ți organizezi nunta

Articolul ce urmează prezintă niște idei mai puţin convenționale privind organizarea nunţii. Dacă nu aveți o deschidere către astfel de idei atunci este mai bine să nu continuați lectura. Ați fost avertizați :) .

Nu încerc să reinventez roata. Multe dintre ideile pe care le prezint în acest articol sunt inspirate din felul cum se organizează nunțile în alte țări civilizate.

Noi, românii, avem tradiţia nunții de trei zile şi trei nopţi. M-am întrebat mereu de unde anume a venit ideea asta. M-am gândit că am fost un popor greu încercat şi că în puţinele momente când sărbătoream ceva, o făceam într-un mod exagerat, ca o compensare :) . Pe aceeaşi idee funcţionează şi cutremurele. Ori sunt multe şi mici, ori unul şi foarte mare :) . Nu este nevoie să organizezi o nuntă exagerat de lungă pentru a sărbători unul din cele mai importante evenimente din viaţa ta. Cred că am evoluat ca stil de viaţă şi nu cred că această tradiţie se mai potriveşte.

Dans de nunta

Cununia civilă este, după părerea mea, momentul cel mai supraapreciat din cadrul nunții. În primul rând, este un moment asupra căruia nu ai niciun control, de la restricţiile şi formalitatea desfășurării evenimentelor până la „actorii” nedoriţi care apar la ieşire. Dacă eşti de acord cu mine, te sfătuiesc să mergi în orice zi a săptămânii împreună cu părinții, nașii şi doi-trei prieteni mai apropiați și să semnați actele. Dacă vă doriţi poze cu momentul semnării, negociați cu fotograful locului sau rugați un prieten pasionat să surprindă câteva cadre. Îţi recomand şi articolul despre cununia civilă.

Pentru a reduce costurile serviciilor, organizează-ţi nunta în extrasezon. De obicei în ianuarie, februarie, octombrie sau noiembrie sunt mai puţine nunţi şi aveţi un punct de plecare pentru a negocia o ofertă mai bună cu furnizorii de servicii.

Un alt obicei, care a pornit probabil de la dorinţa de îmbogăţire rapidă a patronilor anumitor localuri, este petrecerea exagerat de lungă cu mai multe feluri de mâncare decât poate duce cineva în mod normal. Dacă eşti de aceeaşi părere, te sfătuiesc să inviţi la nunta ta doar familia și prietenii apropiaţi şi să găseşti un local mai mic şi care nu organizează nunţi pe bandă rulantă. Şi nu, nu este obligatoriu să îl închiriaţi toată noaptea. Puteţi să mergeţi la biserică mai devreme, iar petrecerea să începă undeva pe la ora 15.00. Dacă doriţi întuneric, aveţi avantajul că în extrasezon se întunecă mai repede :) .

La local nu trebuie să înceapă dansul imediat şi să ţină toată noaptea. Programaţi momentele importante mai devreme, iar apoi cei care doresc pot rămâne să danseze cât vor. După ce aţi ajuns de la biserică, puteţi să lăsaţi câteva momente pentru felicitări şi interacțiune între invitați, apoi puteţi să ţineţi un mic discurs, să arătaţi un slide-show cu povestea voastră, să rugaţi familia şi prietenii să spună câteva cuvinte. Cei cu experienţă vă vor da câteva sfaturi despre căsnicie, cei mai tineri vor povesti întâmplări hazlii de la începuturile relaţiei voastre :) . Puteţi apoi să deschideţi dansul cu primul vostru dans ca soţ şi soţie. Încurajaţi-vă invitaţii să vă aducă daruri cu semnificaţie, pe care să le deschideţi în timpul petrecerii. Îmi închipui aici nişte momente hazlii şi sincere şi nu strigări de genul: „Un gipan decapotabil de la naşu’ mare :) , să trăiască finu’ şi la mai mare”.

copiii tarziu la nunta

În multe ţări, tortul se prezintă destul de devreme, apoi se duce în altă parte până ce va fi servit. În felul acesta nu obligaţi anumiţi invitaţi în vârstă sau cu copii să stea mai mult decât îşi doresc. Dacă momentele importante se petrec mai devreme, puteţi negocia preţuri mult mai avantajoase cu fotograful şi videograful. Este convenabil şi pentru ei să plece în jurul miezului nopţii, pentru că se pot odihni şi pot lua foarte uşor două evenimente pe weekend fără să se consume inutil. Programând dansul spre sfârşit, fotograful şi videograful nu au nevoie de mai mult de aproximativ o oră pentru a surpinde nişte momente interesante cu invitaţii dansând şi nu trebuie să aştepte foarte mult după tort.

tortul de nunta

SFAT: Realizaţi invitaţiile pentru nuntă singuri, punându-vă creativitatea la încercare. Ați putea să ieşiţi mai ieftin, iar invitaţii vor aprecia mai mult efortul vostru.

Dacă nu aveţi un preot duhovnic sau o biserică la care mergeţi frecvent, vă sfătuiesc să alegeţi un preot care ţine slujba aşa cum trebuie. E la modă acum varianta scurtă a slujbelor, însă eu nu vă sfătuiesc să apelaţi la preoţi care fac astfel de slujbe. De obicei, în astfel de locuri se fac cununii pe bandă şi riscaţi să fiţi grăbiţi afară din biserică pentru că mai aşteaptă două mirese furioase. Căutaţi o biserică mai relaxată unde să aveţi timp să vă bucuraţi de slujbă si de felicitările familiei şi prietenilor la sfârşit. Astfel evitaţi şi un stres în plus.

SFAT: În loc să cheltuiţi foarte mult pe rochia de nuntă, puteţi să o închiriaţi sau să o cumpăraţi de la o altă mireasă. N-o s-o purtaţi decât o zi :) .

Şi, ca să termin cu începutul, este cel mai bine să faceţi pregătirile doar cu câţiva prieteni şi să fiţi cât mai naturali şi relaxaţi.

pregatirile de nunta

Deși acest articol nu se doreşte unul exhaustiv, sunt sigur că în acelaşi spirit puteţi găsi foarte multe idei care să vă ajute să vă organizaţi nunta mai bine, mai repede şi mai ieftin.

Comentarii

 1. Bravo! Imi plac spusele voastre si incercarea de a schimba publicul tinta spre o directie mai occidentala a abordarii fotografiei de nunta :)
  Spor la mai multe articole!

  Codrin Baleanu

  19 Ian 2010 / 22:25

 2. Augustin

  Mie unu’ mi se pare că prea o tragi înspre Hollywood cu recomandările :-) .

  Pe diverse meridiane există diverse obiceiuri legate de nunţi; nu cred că nicicare dintre ele merită luate de etalon şi copiate peste tot. Obiceiurile si traditiile fac parte din cultura locului, sunt parte din moştenirea care îi face pe români români, pe unguri unguri, ş.a.m.d. Nu m-aş grăbi să desfiinţez particularităţile unei zone, doar de dragul uniformizării mondiale.

  Ce mi se pare mie important la o nuntă este ca aceasta să fie autentică. Cum ar veni, să fie fidelă crezurilor actorilor principali: mirii (cu eventuale influenţe dinspre naşi, părinţi, familie-nucleu). Dacă aceştia vor şapte zile de pocnit din călcâie, aşa să fie! Dacă vor frac şi spiciuri cu poante din copilărie, n-aş avea nimic împotrivă. Orice îi face veseli şi fericiţi! La urma-urmei, au dreptul să-şi „fabrice” amintirea asta aşa cum şi-o doresc. Nu?

  ps/ Citind articolul mi-am amintit de o fază pe care am văzut-o la o nuntă… Era una din nunţile alea în care starostele striga „cinstea”, plimbându-se pe la fiecare din mese:
  - Din partea lui Ionela, prietena miresei din copilărie, patru milioane şi casă de piatră! Tam-tam-taram-tam-tam-tam…

  La un moment dat ajunge la un tip care când nu era student picta pe pânză. Ca orice pictor neexpus încă la Louvre, şi acesta a considerat necesar să dea cinste una din creaţiile sale. Starostele:
  - Din partea lui Csabi, vărul mirelui, un tablou de…

  Se opreşte-n mijlocul frazei, se apleacă înspre pictor şi-l întreabă aproape şoptit:
  - Cât face? Cât costă tabloul?

  La care artistul, atins la coarda sensibilă, răspunde nonşalant:
  - N-are preţ.

  Mare greşeală! M.A.R.E. Pentru că starostele s-a simţit obligat să continue fraza întreruptă, şi a făcut-o după cum a crezut el de cuviinţă:
  - … din partea lui Csabi, vărul mirelui, un tablou fără valoare! Tam-tam-taram-tam-tam-tam…

  pps/ Şi apropo de obiceiul românilor cu nunta de trei zile şi trei nopţi — îţi dai seama ce consecinţe ar fi avut asta pe tărâmul inuiţilor (aka eschimoşi)? Păi n-ar fi fost destule foci la îndemână să petreci trei nopţi polare…

  17 Feb 2010 / 22:10

 3. Augustin

  La cea din urmă fotografie, îmi plac expresiile de pe feţele celor doi.
  - Ea: Scuze, Adi, c-a trebuit să asişti la asta…
  - El: La naiba, iubito, nu ştiam c-ai mâna aşa grea…

  (ps/ And then there’s Craptions.)

  17 Feb 2010 / 23:45

 4. Gasesc articolul foarte interesant si instructiv.
  Personal am aceleasi opinii descrise aici.
  Felicitari.

  18 Apr 2010 / 14:07

Lasă o vorbă
©omiedecuvinte.ro 2010. Toate drepturile rezervate

Go away!