Pași și criterii în selectarea fotografului de nuntă

1.Stilul.

În principiu, sunt câteva stiluri diferite ca abordare: stilul fotojurnalistic, pe care îl promovăm pe acest site; portretistica, ai cărei reprezentanți își bazează majoritatea fotografiilor pe sesiunile foto și pe regizarea situațiilor; stilul «clasic», bazat pe instantanee, punând accent mai degrabă pe cantitate decât pe calitate. Este recomandabil să vizualizati câteva portofolii reprezentative pentru fiecare stil și să decideți ce vă doriți pentru evenimentul vostru. Vă recomandăm articolul despre evaluarea portofoliilor.

bucuria prietenilor la nunta

2.Lista lungă de fotografi.

După ce ați decis ce stil vă doriți, pe baza recomandărilor, a căutării pe internet sau a reclamelor, scrieți o listă lungă a fotografilor pe care vi i-ați dori pentru nuntă, fotografi reprezentativi pentru acel stil. Nu e nevoie să țineți cont de pret, disponibilitate etc. Majoritatea fotografilor vă vor recomanda pe altcineva, în cazul în care sunt în afara bugetului vostru sau indisponibili pentru acea dată.

3.Lista scurtă de fotografi.

  După vizualizarea portofoliilor on-line, alegeți 5-6 fotografi cu care ați vrea să colaborați, confirmați disponibilitatea lor pentru data respectivă și contactați-i pentru o discuție față în față. Încercați pe cât posibil să alegeți atât fotografi experimentați, bine cotați și recomandați, cât și fotografi la început de drum. Există avantaje și dezavantaje, și de o parte și de cealaltă (preț ridicat, cu șanse mari de a obține ceea ce vă doriti versus preț scăzut, însă cu risc mai mare de a nu avea acoperit evenimentul complet și corect).

pregatirile la nunta

4.Discuțiile față în față.

La întâlnirea cu fotografii de pe lista scurtă, discutați sau analizați măcar următoarele aspecte:

  a.Portofoliul extins – cereți să vedeți cel puțin un eveniment complet. Portofoliile on-line sunt de obicei selecții ale celor mai bune fotografii, de la diverse evenimente. Vizualizarea tuturor fotografiilor de la un eveniment vă va ajuta să decideți dacă toate momentele au fost acoperite corect, dacă există un stil unitar, dacă exista un fir narativ. De asemenea,  puteți observa proporțiile dintre cadre largi și portrete mai strânse, dintre fotografiile cu mirii și fotografiile cu invitații etc.

  b.Prețul – mulți fotografi au diferite pachete, acoperind o gamă largă de prețuri. Dacă stilul unui fotograf vă place foarte mult, dar pachetul complet vă depașește bugetul, discutați despre pachetele reduse, care acoperă doar o parte din eveniment. Contrar unei idei larg răspândite, nu e nevoie să aveți un fotograf disponibil 16-20 de ore. Mai degrabă gândiți-vă la momentele importante ale ceremoniei și ale petrecerii și discutați cu fotografii selectați despre ce optiuni aveți.

  emotie la nunta, mirele plange

  c.Personalitatea fotografului – acesta este un aspect foarte important. Dacă veți comunica bine cu fotograful, cresc șansele să obțineți ceea ce vă doriți.

  d.Ce vă reprezintă pe voi – pentru a reflecta corect evenimentul în imagini, fotograful trebuie să știe ce stil vă reprezintă – sobru, vesel, dinamic, business etc. Povestiți-i cum v-ați cunoscut, ce pasiuni aveți, cum vedeți nunta voastră ș.a.m.d. – asta îl va ajuta să abordeze așa cum trebuie evenimentul.
  e.Detalii legate de nuntă – discutarea oricărui aspect, de la numărul de invitați până la tematica evenimentului, îi va fi de ajutor fotografului.

  f.Ce așteptați de la fotograf – pe lângă aspectele concrete sau tehnice (fotografii în format digital și/sau album tipărit, termene de livrare, ce se întâmplă în cazul în care fotografiile sunt pierdute etc.), nu ezitați să discutați și lucruri legate de ținută, de comunicarea cu ceilalți «actori» (domnișoarele de onoare, nașii etc.) și orice alt aspect relevant.

5.Decizia finală.

Dupa ce ați analizat toate criteriile de mai sus, este recomandabil să aveți o ultimă întâlnire cu fotograful selectat, să vă asigurați că a înțeles ce vă doriți și că voi, la rândul vostru, ați înțeles ce își doreste el de la acest eveniment. Este de asemenea important să construiți împreună o «fișă» a evenimentului, care să conțină programul, persoanele care necesită atenție sporită (familii, nași etc.), numere de telefon și adrese de e-mail de contact etc.

Lasă o vorbă
©omiedecuvinte.ro 2010. Toate drepturile rezervate

Go away!