Pe cine invităm la nuntă?

Părinții și nașii vin cu invitați, cu toate că voi n-ați hotărât încă data nunții? “Trebuie”   să-i invitați pe Popești pentru că v-au botezat nepoata sau le-au fost părinții voștri nași de cununie? N-ați vrea să vă faceți lista de invitați în funcție de astfel de “obligații” și convenții sociale, nu?

Atunci să vorbim un pic de cei ce ajung până la urmă să fie prezenți la nunta voastră.  Mulți dintre noi am considera că prietenii și familia sunt cei pe care îi vrem alături de noi. De fapt, toți am spune asta, dar nu toți avem aceleași definiții pentru aceste categorii de persoane.

Nunta e un eveniment pe care ar fi bine să-l impărțiți cu cei apropiați vouă și nu la care să faceți cunoștință cu unii dintre invitați. Sigur, se întâmplă ca mirele să nu cunoască toate cele mai bune prietene ale viitoarei soții sau mireasa pe toți prietenii cu care iese viitorul soț la un fotbal joi seara și la o bere vineri. Nu la astfel de cazuri mă refer, ci la cele în care o mătușă vă prezintă un văr pierdut prin altă parte a țării, cu care n-aveți nici măcar o amintire comună. Da, e frumos să vă refaceți arborele genealogic, dar întrebați-vă dacă este momentul potrivit pentru acest lucru.

prietenii de la nunta

Ce înseamnă pentru voi prezența vărului neștiut la evenimentul acesta intim? Veți putea să împărțiți emoțiile și fericirea cu astfel de invitați? E greu de imaginat că vă veți îmbrățișa în momentele copleșitoare sau că veți chicoti plini de bucurie sinceră alături de ei. De altfel e ușor de observat că la nunțile unde mulți invitați le sunt necunoscuți, mirii și nucleul format de aceștia cu familia și prietenii lor apropiați manifestă un comportament reținut, se bucură, dar nu râd, sunt emoționați, dar nu plâng. Totul devine steril pentru că, simplificând situația, cine se simte în largul lui în prezența străinilor? Or fi câțiva fericiți extrovertiți printre noi :) .

Totuși, nunta poate fi un bun prilej pentru ca bunicul de la Vatra Dornei să-și revadă nepoțelele și să se bucure pentru voi, alături de familia reîntregită. Ar fi minunat și dacă bunii prieteni plecați in State ar putea fi acolo în persoana, nu doar pe web sau Facebook. Diferența constă în relația voastră cu aceștia din urmă, de care vă leagă mai mult decât o nuntă de acum 7 ani la care ați fost întâmplător invitați.

Am luat ”săracul var neîntâlnit până în ziua nunții” drept exemplu, însă multe categorii de oameni cu prea puțină legătură cu mirii ajung totuși să fie prezenți la nuntă, din cauza  obiceiurilor prost înțelese și a impersonalului pseudo-motiv “așa se face”. (Veți mai întâlni aceste molimi ale nunții și în alte articole, uneori tratate în detaliu.)

Întrebați-vă dacă v-ați simți destul de confortabil ca să fiți voi inșivă alături de colegii de muncă sau de facultate ai părinților, de invitații nașilor sau de rudele atât de îndepărtate încât ați putea cu ușurință trece pe lângă ele pe stradă fără să vă recunoașteți. Peste ani, revăzând fotografiile din ziua nunții, cred că veți vrea să puteți răspunde la întrebarea: “Aici cu cine erați?”.

Încercați să îmbunătătiți comunicarea cu părinții și cu nașii, făcându-i totodată să înțeleagă și să accepte dorințele voastre cu privire la oamenii pe care-i vreți aproape de voi în acea zi. Eliberați de obligații și de compromisuri, identificați-i pe cei pe care îi puteți numi cu adevărat familie sau prieteni.  Ei sunt tot ce vă trebuie. Alegerea invitaților este una dintre situațiile în care minimul este și maxim, iar necesarul este și suficient, lipsa sau adăugarea unuia afectându-vă deopotrivă.

Comentarii

 1. Augustin

  (Gee, numa’ ce-am pierdut un mesaj pentru că n-am completat nişte „required fields”. WHAT required fields? Arrrgh…)

  Încercam să recomand PhotoShop pentru scoaterea din imagine a celor nedoriţi, gen vărul rătăcit, şoferul limuzinei, vecinul învăţătoarei dintr-a-ntâia, etc.

  Eventual, dacă rămâne prea mult spaţiu gol se poate dubla imaginea mirelui — îi inventezi unul sau mai mulţi fraţi gemeni…

  Just kiddin’ :-) .

  17 Feb 2010 / 21:54

Lasă o vorbă
©omiedecuvinte.ro 2010. Toate drepturile rezervate

Go away!